Mihaela Barticel, psiholog, despre românii din ITALIA: „Mulți, chiar dacă sunt bine integrați, se simt străini”

Mihaela Barticel, psiholog, despre românii din ITALIA: „Mulți, chiar dacă sunt bine integrați, se simt străini”
Publicat: 19/11/2024, 18:52
Actualizat: 19/11/2024, 19:12

Mihaela Barticel, psiholog de profesie, trăiește de peste două decenii în Italia. Are clienți de toate naționalitățile, inclusiv italieni, români și moldoveni. În ultimii ani a demarat un proiect de „prim ajutor psihologic” cu trei întâlniri gratuite, destinat românilor din Italia. A urmat studiile de psihologie și psihoterapie la Roma. 

Psihologul discută cu clienții ei despre problemele cele mai frecvente cu care se confruntă: bunăstarea psihologică și semnalele de alarmă privind depresia. Ea le dă sfaturi despre cum să obțină un echilibru interior.

„Am ajuns la Roma în urma cu 23 de ani, cu dorința de a studia psihologia. Am lucrat câțiva ani în România și în domeniul socio-educațional, după ce am urmat o școala postliceala în pedagogie în țară. Am am fost mereu atrasă de a lucra cu oamenii. Locuiam și studiam la București și în acei ani am făcut un curs de limba italiană la Institutul Italian de Cultură. Învățarea limbii mi-a permis să citesc primele cărți de psihologie în italiană. După câțiva ani, visul meu de a studia psihologia în Italia s-a realizat. După 5 ani de facultate în psihologie, am urmat o pregătire postuniversitară în consiliere socio-educațională, de 2 ani, și apoi o formare, de 4 ani, în psihoterapie. În total, 11 ani i-am dedicat studiului, apoi a urmat tot traseul birocratic: Partita IVA, înscrierea la Ordine degli psicologi (Organizația de profil) Lazio, înscrierea la casa de pensii, trimiterea facturilor la serviciul Tessera Sanitaria, găsirea unui cabinet (pe care l-am schimbat până acum de 3 ori) și toate celelalte cerințe prevăzute de lege”,  a povestit Mihaela Barticel pentru Rotalianul. 

Psiholog: „Mulți au venit cu acest gând, al întoarcerii”

La cabinetul româncei vin italieni, români, moldoveni, dar și de alte naționalități sau din familii mixte.  Ea spune că românii, deși se integrează în societatea italiană, încă se simt „străini” într-o țară cu populație catolică și foarte naționalistă.

Unii români, chiar în pragul vârstei de pensionare, aleg să se întoarcă în România. Unii se întorc în România ca să-și termine studiile universitare sau pur și simplu nu se simt în largul lor în peninsula italiană.  Se duc doar să muncească în Italia pentru a strânge o sumă de bani de o locuință mai repede decât ar face-o în țara natală, notorie pentru cele mai mici venituri din Uniunea Europeană.

„Aceasta întrebare este foarte importanta și am să dedic mai mult timp acestui răspuns. Sunt doua macro probleme cu care se confruntă românii. Prima este legata de „împărțirea între lumi”, cum o numesc eu. Ce înseamnă acest lucru? Pentru unii români, povestea emigrării, care a început acum 20-30 de ani, încă nu s-a încheiat. Mulți se aproprie de vârsta pensionarii sau consideră ca au stat timp suficient în străinătate și vor să se întoarcă acasă. De altfel, mulți au venit cu acest gând, al întoarcerii. Însă apare problema rămânerii aici a copiilor, și asta este o altă rupere a nucleului familial. Unii s-au născut aici și aici vor sa rămână, alții au venit în timpul copilăriei și se întorc în țară pentru a-și face studiile universitare. În acest interval de timp, părinții continuă sa rămână aici să lucreze, doar pentru a-i ajuta. Ei numesc acest lucru: „ultimul hop”, rămân încă puțin să lucreze aici. Alții, care au venit în Italia când erau tineri, văd că acum copiii lor, deveniți adulți, își găsesc de lucru prin alte țări ri din Europa. Avem astfel o a doua emigrare în sânul aceleiași familii. Mulți romani se găsesc în aceasta faza a deciziilor importante legate de a se stabili, de a-si construi prezentul și viitorul, și procesul decizional este, uneori, dureros”.

Psiholog: „A fi bine integrat nu înseamnă a nu mai fi sau a nu te mai simți străin”

Psihologul susține că și italienii se confruntă cu aceleași probleme ca românii în propria țară. Ea și-a propus să ajute tineri și persoane mai în vârstă din România și Republica Moldova pentru a se integra mai ușor în societatea italiană, în special persoanele neajutorate care trec prin situații de suferință și stres.

„A doua macro problema este, de fapt, un cumul de multe alte probleme cu care se confrunta conaționalii noștri. Sunt aceleași problemele cu care se confrunta și familiile italiene: siguranța locului de munca, ratele la banca, educația copiilor și comunicarea în familie, care a devenit foarte complicată. Românii, chiar dacă sunt bine integrați, se simt străini. A fi bine integrat nu înseamnă a nu mai fi sau a nu te mai simți străin. Acest lucru este valabil și pentru celelalte naționalități. Identitatea culturală este o realitate și este bine să fie acceptată, nu negată. Am propus aceasta inițiativă, pentru prima dată în 2022 și au beneficiat de ea români și moldoveni, deopotrivă tineri și persoane mai în vârsta. Scopul principal al inițiativei este ca sa ofer posibilitatea persoanelor să înțeleagă că nu sunt singure în momentele grave, dureroase și că pot găsi un profesionist care să-i asculte. Când persoanele trec prin situații complexe, de suferință și de stres, se simt vulnerabile, singure, neînțelese și neajutorate. Daca nu au pe nimeni alături, este și mai greu. Acela este un moment riscant, pentru ca durerea și emoțiile puternice pot „întuneca” gândirea, pot tulbura profund persoana și o pot împinge sa facă alegeri greșite”.

Psiholog: „Celor care trec prin momente dificile, le recomand să găsească pe cineva cu care sa vorbească”

Mihaela Barticel spune că mulți clienți au probleme psihologice care s-au agravat pe parcursul timpului, cauzate de despărțiri, decese și dezamăgiri în viața profesională, având simptome de anxietate și depresie.

„Celor care trec prin momente dificile, le recomand să nu rămână singuri și să găsească pe cineva cu care sa vorbească și în care au încredere. Este foarte important să nu se izoleze, să nu se însingureze și să se închidă în durerea lor, cu avalanșa de gânduri și emoții negative. Semnalele de alarmă sunt concrete: închidere, suferință, schimbări comportamentale semnificative, anxietate, dependențe etc. Am observat că tinerii născuți în familii românești din Italia se întreabă des cu privire la identitatea lor”.

Mihaela Barticel spune că decide dacă se va întoarce în țara sa natală.

„Pentru mine, decizia este punctul de la sfârșitul unor procese și nu punctul de plecare. Am început niște colaborări în România și am în minte niște proiecte. În funcție de cum acestea se vor construi, structura, dezvolta, va veni și decizia finala daca ma voi întoarce și când. Deocamdată sunt aici.

Citește și: Psiholog Gabriel DIACONU: Până și vacile aveau mai multe drepturi decât femeile, în dictatura lui Ceaușescu

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar